Bieg charytatywny

W 2020 roku w dniach 10-11 października na siłowni HALNY w Nowym Sączu organizujemy pierwszą edycję Biegu 24/h - dla Życia, patronat honorowy nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Nowego Sącza Ludomir Handzel oraz Poseł na Sejm RP Urszula Nowogórska. Bieg odbędzie się na bieżniach elektrycznych, gdzie nieustannie przez 24 godziny sportowcy oraz młodzież z Sądecczyzny pobiegną w Biegu 24/h - dla Życia.

Bieg wystartuje 10 października 2020 r. o godzinie 10:00, a zakończy dopiero po 24 godzinach 11 października 2020 r. Bieg odbędzie się na trzech bieżniach – na pierwszej pobiegnie 3 maratończyków, którzy będą zmieniać się co dwie godziny na zasadzie sztafety, w składzie: Sebastian Barnaś, Stanisław Szpyrka, oraz Anna Jaszewska-Mosak. Zobaczcie, co napisali o sobie sami zawodnicy:

• Sebastian Barnaś, złoty rocznik '88. Prowadzi spółkę w branży IT, wspiera przedsiębiorstwa w zakresie serwisu, sprzętu i obsługi informatycznej. Burząc stereotyp informatyka od zawsze związany ze sportem, a od roku ściśle współpracuje z Fundacją Dietering angażując się we wszystkie organizowane akcje. W życiu kieruje się mottem - "Cele to marzenia z datą realizacji"
  • Stanisław Szpyrka, od zawsze związany z futbolem, od kilku lat prowadzi firmę sportową Only Futbol, realizującą warsztaty szkoleniowe i konferencje dla trenerów piłki nożnej, przedstawicieli świata sportu, szkolnictwa, instytucji publicznych oraz samorządów. Jako trener piłki nożnej, nieodłącznym elementem jego codziennego życia jest aktywność fizyczna. Zawodową przygodę z bieganiem rozpoczął od maratonu w Warszawie, dotychczas było to jego największe wyzwanie. Podczas ówczesnego biegu pomagał podopiecznemu Fundacji Dietering – Kubie Jędrzejewskiemu
  • Anna Jaszewska-Mosak, rocznik 1987 znak skorpion. Z konieczności: właścicielka firmy transportowej i agencji reklamowej. Z zamiłowania: żona, mama dwóch niewiast w wieku 10 i 6 lat. Lubi dobrą książkę, piękne kwiaty i zwierzęta. Mówi o sobie, że nie lubi biegać. Jednak jak twierdzi: „Nic tak nie ćwiczy charakteru jak obcowanie z tym czego nie lubimy, więc biega”. A jeśli przy okazji możne komuś pomóc - to nie zastanawia się

Niewątpliwie wszystkie przedstawione powyżej osoby łączy chęć niesienia bezinteresownej pomocy innym, za co należą im się wielkie słowa uznania.

Natomiast na drugiej, trzeciej i czwartej bieżni zmagania rozpocznie młodzież z Sądecczyzny, która pobiegnie w sztafecie, lecz każdy uczestnik według swoich sił, tak aby móc zachować ciągłość biegu.

Między poszczególnymi torami Fundacja organizuje konkurs z nagrodami! Wygrywa ta grupa, która nazbiera najwięcej pieniędzy dla Podopiecznych Fundacji. Będziemy to weryfikować przez 3 zrzutki, założone dla każdej bieżni osobno

Na wszystkich uczestników czekają wyjątkowe koszulki Fundacji Dietering – Pomagamy z pasją.

Ta wspaniała inicjatywa powstała w Fundacji Dietering, której celem jest m. in. poprawa kondycji zdrowotnej polskiego społeczeństwa przez promocję postaw prozdrowotnych oraz prawidłowych nawyków żywieniowych. Natomiast szczególny nacisk Fundacja przykłada do pomocy osobom z niepełnosprawnością, poprzez zbiórki środków finansowych w czasie różnego rodzaju akcji promocyjnych. Fundacja Dietering ma pod swoją opieką podopiecznych pochodzących z całej Polski.

Jedną z naszych podopiecznych jest Pani Anita Lewandowska. To dla niej 10 października 2020 r. wystartuje Bieg 24/h - dla Życia. Pani Anita mimo swojego młodego wieku jest osobą bardzo doświadczoną przez los. 18 września 2019 roku to dzień, który na zawsze zapamiętają najbliżsi Anity. Tego dnia mąż Anity chciał odebrać jej życie, raniąc ją siekierą. Kobieta była w 8. miesiącu ciąży. Nienarodzone dziecko nie przeżyło, a Pani Anita rozpoczęła walkę o życie. Jej mąż dobrze wiedział, że ciosy zadane siekierą mogą zabić – tego chciał. Celował w głowę swojej żony, twarz i plecy. Lekarze, którzy przyjmowali Panią Anitę w szpitalu, nie mogli uwierzyć w to, co widzą. Była cała we krwi. Niezbędne było natychmiastowe przeprowadzenie operacji, jednak Pani Anita nie poddała się i wygrała walkę o życie. Obecnie walczy o powrót do zdrowia i ukochanego synka. Dzięki ciężkiej pracy rehabilitantów w grudniu Pani Anita wybudziła się ze śpiączki, a czucie w kończynach zaczęło powracać. Aktualnie walczy z niedowładami kończyn i uczy się na nowo stawiać kroki. Kobieta zaczyna mówić, choć lekarze nie dawali jej żadnych szans. Po kilku miesiącach od wybudzenia powróciła jej pamięć. Teraz jej dni wypełnia codzienna praca z fizjoterapeutką. Poza koniecznymi operacjami, zabiegami i turnusami rehabilitacyjnymi, potrzebna jest także rekonstrukcja szczęki, redukcja blizn, operacje plastyczne, które zniwelują następstwa tego tragicznego wydarzenia. Dzięki ogromnej sile życia i wsparciu rodziny oraz ludzi dobrej woli Pani Anita robi postępy, jednak aby mogła wrócić do zdrowia potrzebuje funduszy na specjalistyczną opiekę medyczną, rehabilitację, opiekę psychologiczną i sprzęt rehabilitacyjny.

Pomimo krótkiego czasu funkcjonowania Fundacja może pochwalić się licznymi akcjami, jak:

• „Metr za Złotówkę”, w której dwóch Maratończyków pobiegło w Maratonie Warszawskim
  • „Kajakiem pod prąd- dla Kuby”, polegająca na przepłynięciu rzeki Dunaj pod prąd przez Roberta Tomalskiego, kajakarza i podróżnika
  • Akcja charytatywna polegająca na zbiórce zabawek i książek dla dzieci z Oddziału Chirurgicznego dla Dzieci - Szpitala Specjalistycznego w Nowym Sączu

#FundacjaDietering
#PomagamyzPasją

Formularz zapisu

Wymagamy wypełnienia wszystkich pól formularza

- -

Ja, uczestnik „Biegu 24/h – dla Życia” organizowanego w dniach 10-11.10.2020 r. przez Fundacje Dietering z siedzibą - Stara Wieś 219, 33-325 Krużlowa Wyżna, oświadczam, że:

Szubryt
Lasy Państwowe Stary Sącz