Dieta odkwaszająca

01 kwietnia 2020

Dieta odkwaszająca

Równowaga między pracą zawodową i życiem prywatnym w przypadku znacznej części społeczeństwa przestaje istnieć. Niestety często nie przywiązujemy uwagi do jakości naszego życia oraz tego, co znajduje się na naszym talerzu.  Każdy z nas zna jednak określenie „jesteś tym co jesz”. Przyczyna tego stanu rzeczy jest prosta: tempo życia oraz związany z nim brak czasu, liczne obowiązki zawodowe, brak właściwej regeneracji, brak aktywności fizycznej,a w konsekwencji przemęczenie, apatia, spadek możliwości organizmu, stany depresyjne
i lękowe.

Wszystkie wspomniane wyżej objawy związane są z jakością funkcjonowania naszego organizmu. W ten sposób daje on informację zwrotną, że dalsze funkcjonowanie wymaga wprowadzenia natychmiastowych zmian, które poprawią kondycję fizyczną i psychiczną. Objawy te świadczą również o braku równowagi, która nie pozostaje obojętna dla naszego organizmu oraz gospodarki kwasowo-zasadowej.

Krew i płyny ustrojowe w warunkach prawidłowych charakteryzują się pH lekko zasadowym. Zachowanie odpowiedniego poziomu pH krwi zależy od prawidłowego działania układów buforujących w organizmie oraz od mechanizmów regulujących, takich jak czynność nerek oraz płuc. Duży udział w tym procesie odgrywa również układ pokarmowy oraz stan naszych jelit. Odpowiedni ich odczyn korzystnie wpływa na rozwój dobroczynnej mikroflory, hamując rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych.

Istnieją dwa główne rodzaje zaburzeń w równowadze kwasowo-zasadowej: oddechowe, związane głównie ze zmianami w prężności dwutlenku węgla oraz nieoddechowe tzw. metaboliczne związane z zaburzeniem w ilości kwasów lub zasad w organizmie człowieka. Gdy dochodzi do sytuacji związanej z zaburzeniem funkcjonowania równowagi, włączone zostają mechanizmy regulacyjne, które prowadzą do normalizacji ustroju kwasowo-zasadowego. Mimo, iż głównym narządem regulującym pracę układu pokarmowego związaną z równowagą kwasowo-zasadową jest wątroba, która m.in odpowiada za cykl syntezy mocznika, warto posiadać też wiedzę na temat kwasotwórczego i zasadotwórczego działania pożywienia, która pozwoli wspomagać organizm odpowiednimi wyborami żywieniowymi.

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa?

Skala pH zawiera się w przedziale od 0 do 14. Za wartość neutralną uważa się liczbę 7. Każda wartość powyżej 7 uważana jest za zasadową, natomiast poniżej 7, zakwasza organizm. Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest określony stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa wykazuje niekorzystne działanie dla naszego organizmu powodując tzw. zakwaszenie organizmu.

Koncepcja diety odkwaszającej

Wśród produktów, które znacznie zakwaszają nasz organizm są takie, które z punktu widzenia zdrowotnego uważamy za nieszkodliwe. Należą do nich dania gotowe, przetwory mięsne np. konserwy, kawa, herbata, czekolada, sery twarogowe, sery podpuszczkowe czy jaja. Należą do nich również te o nikłych wartościach odżywczych: słodycze, przetwory cukiernicze, cukier. Dieta alkalizująca powinna bazować na świeżych produktach charakteryzujących się niskim stopniem przetworzenia. Powinna również ograniczać jaja oraz mięsa i jego przetwory. Wynika to z ich kwasotwórczego oddziaływania. Ponadto dieta odkwaszająca obfituje w warzywa, ryby, umiarkowaną ilość mięsa, zdrowe tłuszcze, produkty zbożowe z pełnego przemiału, kasze w tym kaszę jaglaną.  Zwierają one wiele składników odżywczych oraz minerałów o charakterze zasadowym. Produkty te powinny stanowić około 70 % codziennego pożywienia. Łatwo zatem stwierdzić, że wspomniane wyżej produkty kwasotwórcze powinny należeć do mniejszości i być raczej rodzajem jej „uzupełnienia”.

Założenia diety odkwaszającej są bardzo zbliżone do standardowej zbilansowanej diety, z tą różnicą, że zawiera ona mniej składników o działaniu kwasotwórczym. Przewagę stanowią produkty pochodzenia roślinnego w różnej, ale zawsze w przystępnej do konsumpcji formie. Potwierdzeniem tej zależności jest fakt, że oferowana dieta odkwaszająca dostępna w ofercie cateringu dietetycznego Dietering spełnia wiele założeń diety roślinnej wzbogaconej o produkty pochodzenia zwierzęcego. W diecie obecne są 4 tradycyjne posiłki, w tym jeden słodki, a jej uzupełnieniem są koktajle warzywno-owocowe, które stanowią bombę witaminowo-mineralną. Metoda tłoczenia na zimno pozwala zachować bogactwo cennych dla zdrowa składników.

Cuda i Wianki Kwiaciarnia