Dzieci i młodzież z Bobowej, Piwnicnej i Wilczysk trenowały z Mistrzami siatkówki

24 lipca 2020

Polska Liga Siatkówki i Stowarzyszenie Wspieramy Polską Siatkówkę we współpracy z Fundacją Dietering oraz Partnerem wydarzenia – TAURON przeprowadziła w czwartek 23 lipca 2020 roku, w godzinach 15.00 – 17.00 trening z mistrzami siatkarskimi dla dzieci i młodzieży „Trening z Mistrzem” Wydarzenie odbyło się w przeddzień pierwszych rozgrywek z cyklu PreZero Grand Prix. Zajęcia miały miejsce w Kompleksie Sportowym KS Wanda w Krakowie, przy ul. Bulwarowej 39 i wzięły w nich udział zaproszone przez Fundację dzieci z okolicznych miejscowości – Bobowej, Wilczysk i Piwnicznej.

Była to jedyna w swoim rodzaju okazja do spotkania najmłodszych ze znanymi postaciami polskiego środowiska siatkarskiego. Treningi prowadzili wybitni sportowcy, między innymi:

Ryszard Bosek – mistrz świata z 1974 i mistrz olimpijski z Montrealu 1976;
Paweł Zagumny – mistrz Europy z 2009 r. i mistrz świata 2014 r., wielokrotnie wybierany na najlepszego rozgrywającego najważniejszych turniejów na świecie;
Ireneusz Mazur – siatkarz i trener, który w 1996 r. doprowadził polską kadrę do zdobycia tytułu mistrza Europy juniorów, a w 1997 r. do tytułu mistrza świata juniorów; to właśnie pod jego wodzą w 1998 r. polscy siatkarze zadebiutowali w Lidze Światowej, a także komentator sportowy;
Marcin Prus – wielokrotny mistrz Polski, a także mistrz Europy i świata juniorów; współpracujący z radiem i telewizją, pracujący też jako reporter i komentator spotkań siatkarskich.

Opowiadali oni o swojej karierze zawodowej, edukowali na temat wpływu prowadzenia aktywnego stylu życia na zdrowie, odpowiadali na pytania zadawane przez dzieci oraz oczywiście przeprowadzili prawdziwie mistrzowski trening. Każdy z uczestników wydarzenia otrzymał miły upominek oraz zaproszenie na PreZero Grand Prix, które odbędzie się 24-26 lipca w Krakowie. Będzie to pierwsze od połowy marca wydarzenie siatkarskie na żywo z udziałem kibiców.

„Trenuj z Mistrzem” to jedna z inicjatyw zorganizowanych w ramach programu „TAURON wspiera młodych sportowców” w której Fundacja Dietering współpracuje z Polską Ligą Siatkówki. Dzięki tej współpracy dzieciaki z okolicznych miejscowości miały szansę na żywo spotkać się z siatkarskimi legendami i wziąć udział w prowadzonych przez nich treningach. Dla wszystkich uczestników było to wyjątkowe i kształcące doświadczenie, które na pewno zapamiętają na długo!

Cuda i Wianki Kwiaciarnia