Pod Prąd - dla Kuby

28 listopada 2019

POD PRĄD DLA KUBY!!

Jak zakończyć rok z przytupem?? Z całą pewnością wie o tym Robert Tomalski, który w ostatnią sobotę w roku-28 grudnia  wyruszy w kolejną wyprawę „Kajakiem pod prąd”. Jego celem będzie rzeka Dunaj, która jest drugą rzeką w Europie - 2888km. Dunaj przepływa przez 10 krajów Europy: Niemcy, Austrię, Słowację, Węgry,  Chorwację, Serbię, Bułgarię, Rumunię, Mołdawię i Ukrainę. Co tym razem kieruje sercem słynnego kajakarza?? Otóż chęć pomocy podopiecznemu Fundacji Dietering- Kubie Jędrzejewskiemu.

Robert Tomalski to mieszkaniec podradomskiej Kolonii Lesiów. Kajakarstwo to jego pasja, do tej pory zmagał się z nurtem takich rzek jak Wisła, Wołga czy Jangcy. Sam o sobie mówi, że nie jest zawodowym kajakarzem, pływa bo to pozwala mu się odstresować i odizolować od codzienności. Robi to sam bez pomocy osób trzecich i to chyba daje mu największą satysfakcję.

Jak to Robert mówi „To nie ja wybieram rzeki to one mnie wybierają”. Dlatego też nie ma przed nim rzeczy niemożliwych. Płynie pod prąd bo uważa, że łatwo jest pokonywać dystans wraz z nurtem ale pod prąd…? To jest wyczyn.

Teraz staje przed nim rzeka Dunaj-  Do pokonania ma dystans prawie 3000 km. Trzymamy mocno kciuki!! Bo oprócz chęci przepłynięcia kolejnej potężnej rzeki kryje się również chęć pomocy choremu chłopcu, Kubie, który ma dziecięce porażenie mózgowe.

„Każdy ma coś, co może dać innym”. Robert Tomalski twierdzi, że siła fizyczna i kondycja nie są tu kluczowe- liczy się charakter i wola walki. Wola walki, którą posiada zarówno on jaki i Kuba, który na co dzień swoim wysiłkiem, zmaga się z ciężką chorobą.

Uśmiech, wdzięczność Podopiecznego Fundacji jest dla Roberta bezcenna, bo jest to coś czego nie można kupić za żadne pieniądze.

Wspierajmy Fundacje, wspierajmy podopiecznych, wspierajmy Roberta życząc mu wytrwałości!! Jesteś Wielki!! Płyń pod prąd jak najdalej!!

Pamiętajmy każda podarowana złotówka powoduje, że podopieczni Fundacji Dietering otrzymują światełko w tunelu, szanse na lepsze jutro, wyrównanie szans oraz możliwość dalszej intensywnej rehabilitacji i leczenia.