Stanisław Szpyrka - Biega aby Kuba mógł chodzić

19 września 2019

Akcja "Metr za Złotowkę nie mogłaby odbyć sie bez Maratończyków, którzy chętnie podjęli wyzwanie aby wesprzeć naszych podopiecznych. Jednym z nich jest 28-letni Stanisław Szpyrka, który pobiegnie dla Kuby Jędrzejewskiego aby podarować mu szansę na lepsze jutro.

Poznajcie Staszka....

Stanisław Szpyrka prezes organizacji sportowej ONLY FUTBOL, specjalizującej się w realizacji warsztatów szkoleniowych, Konferencji dla Trenerów piłki nożnej, przedstawicieli świata sportu, szkolnictwa, instytucji publicznych oraz samorządów. Jest również organizatorem obozów piłkarskich dla dzieci i młodzieży. Organizacja ONLY FUTBOL jak i sam Prezes wyróżniona została licznymi nagrodami : I miejsce TRENER ROKU 2017 w powiecie nowosądeckim, Puchar Sportowcy Sądecczyzny 2018 w kategorii Najpopularniejszy Trener, Nagroda Starosty Nowosądeckiego za zaangażowanie w rozwój kultury fizycznej, Nagroda Specjalna Starosty Nowosądeckiego w zakresie wspierania i promocji organizacji pozarządowych i wolontariatu, Statuetka Lwy Biznesu 2018, Tytuł Sportowca Roku 2017 – I miejsce w kategorii Trener w powiecie nowosądeckim, Puchar Sportowcy Sądecczyzny 2019 w kategorii Najpopularniejszy Trener, Statuetka OSOBOWOŚĆ ROKU w kategorii Biznes w powiecie nowosądeckim, Statuetka PRESTIŻOWY PRODUKT ROKU za profesjonalne szkolenia piłkarskie dla Only Futbol.

Pomimo młodego wieku Stanisław Szpyrka aktywnie rozwija swój biznes będący jednocześnie największą pasją. Od lat związany ze sportem i aktywnym trybem życia. Współpracując z firmą DIETERING dowiedział się o Akcji „Metr za Złotówkę”. Kiedy Zarząd Fundacji Dietering zaproponował mu udział w projekcie nie zastanawiał się ani chwili. Podjął wyzwanie aby pomóc 15 letniemu Kubie, który ma dziecięce porażenie mózgowe i już zawsze będzie potrzebował opieki innej osoby. Kiedy Stanisław spotkał się z Kubą i jego rodziną wiedział, że to jedna z najważniejszych decyzji jaką podjął. Zobaczył jak Kuba pokonuje trudności dnia codziennego, które dla innych nastolatków są zwyczajną czynnością – natomiast dla niego- wyzwaniem. „Sam maraton i dystans ponad 42 kilometry jest dla mnie wyzwaniem ale mam motywację aby walczyć- wiem, że ktoś liczy na mnie i wiem, że ten bieg ma wielkie przesłanie. Zgodnie z hasłem akcji dla Kuby - Razem możemy Wszystko. I ja w to wierzę. ”- powiedział Stanisław Szpyrka.

Jak sam siebie określa?? „Nie osiągniesz tego co chcesz, osiągniesz to co wypracowałeś”. W codziennym życiu prywatnym jak i zawodowym stawia na jasno określone cele i ciężką pracę. Taką samą

Trzymamy kciuki aby Stanisław zrealizował swoje zamierzenia i plany związane z Maratonem i karierą zawodową.