Warsztaty Teatralne dla dzieci przeprowadzone przez Gabrielę i Arkadiusza Detmerów

29 lipca 2020

Dzięki staraniom Fundacji Dietering oraz księdza Sławomira Gulika w weekend 24-26 lipca 2020 w salce parafialnej w Wilczyskach odbyły się bezpłatne Warsztaty Teatralne dla dzieci z Wilczysk i Wojnarowej. Oficjalne zakończenie wydarzenia miało miejsce 27 lipca w poniedziałek. Na zaproszenie Fundacji zajęcia dla młodych aktorów poprowadzili:

Mgr Sztuki Gabriela Czyżewska – Detmer – Polska aktorka filmowa i teatralna, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie. Znana z wielu filmów i seriali, na co dzień pracująca w Teatrze Nowym w Łodzi.

Mgr Sztuki Arkadiusz Detmer – Polski aktor występujący w produkcjach filmowych i telewizyjnych oraz w teatrze. Absolwent Akademii Sztuk Teatralnych im. Stanisława Wyspiańskiego w Krakowie.

Warsztaty cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem wśród małych mieszkańców Wilczysk i Wojnarowej. Na zajęciach dzieci uczyły się między innymi: poprawnej dykcji przez gimnastykę buzi i języka, wyczucia czasu i przestrzeni, wzajemnego zaufania, kontroli własnego ciała, koncentracji uwagi, rozwijania wyobraźni, komunikowania się i budowania relacji interpersonalnych, samoświadomości, ekspresji, technik mimicznych, improwizacji, zachowań scenicznych, utrzymania dyscypliny ruchowej, odgrywania ról, samodzielnego budowania historii postaci. Warsztaty były pełne ciekawych ćwiczeń dzięki którym uczestnicy mogli odkryć i rozwinąć w sobie talent aktorski. Zwieńczeniem treningów było nagranie etiudy z udziałem wszystkich dzieci. Młodzi aktorzy byli zachwyceni!

Fundacja Dieternig w aktywny sposób wspiera dzieci z małych miejscowości zagrożonych wykluczeniem, między innymi przez organizację dla nich różnego rodzaju warsztatów i zajęć oraz zabieranie ich na ciekawe wydarzenia – na przykład „Trening z Mistrzem”, który miał miejsce w czwartek, 23 lipca w Krakowie. Są to dobre okazje aby najmłodsi mogli kreatywnie i w pożyteczny sposób spędzić czas wolny. Wierzymy, że to nie ostatnie takie warsztaty zorganizowane przez naszą Fundację!

Cuda i Wianki Kwiaciarnia